miercuri, 8 august 2007

Porto Carras - perla ascunsa in Halkidiki

Incercati sa va imaginati ce-ar face un investitor turc, italian, spaniol sau, de ce nu?, roman, daca ar avea la dispozitie un teren de 1.400 (una mie patru sute) de hectare pe malul marii. Cate zeci de hoteluri, cate restaurante, cate parcuri de distractii... Ei bine, Kir Carras, un batran armator grec, a construit pe domeniul pe care tocmai il cumparase exact trei hoteluri si o vila.
Sa recapitulam. Pe 14 milioane de metri patrati (da, nu este greseala de tipar), cat masoara Porto Carras Grand Resort, se inalta trei hoteluri, Meliton (5 stele), Sithonia (4 stele) si Village Inn (3 stele), sunt amenajate 3 plaje „blue flag“ (calificativul maxim conform standardului european), un teren de golf, o marina privata cam cat Portul Tomis din Constanta, un teren de echitatie, o sala de conferinte, o podgorie, trei heliporturi si o... vila. Villa Galini.

Acolo unde ii placea si lui Salvador Dali
Pentru a intelege filosofia acestui loc cu totul special, vom incepe cu povestea singurei „felii“ care este inaccesibila publicului larg: Villa Galini. Situata in varful unui deal, de unde domina intregul domeniu, vila a fost conceputa initial drept resedinta familiei Carras. Un faimos arhitect grec a imaginat-o dupa modelul manastirilor de pe muntele Athos, rezultatul fiind o tulburatoare imbinare a stilului monahal cu cel modern. De altfel, oaspeti de seama ai familiei au contribuit la decorarea acesteia. Yves Saint-Laurent a desenat mozaicul amplasat intr-una dintre bai, iar Salvador Dali a decorat in intregime o alta sala de baie. Se spune chiar ca Dali a fost cel care l-a convins pe batranul Carras sa adauge un turn vilei, pentru ca aceasta sa poata fi denumita „chateau“, iar vinul care ii placea atat de mult pictorului, produs in podgoria domeniului, sa poata fi denumit „Chateau Porto Carras“.Aici au fost gazduiti, de-a lungul timpului, sefi de state, printi si seici arabi, vedete de prim rang ale showbiz-ului. Dupa moartea batranului Carras, afacerea a fost preluata de fiul acestuia, care insa nu avea nici pe departe viziunea tatalui, asa ca in scurt timp a intrat in faliment. Domeniul a fost scos la licitatie de banca si a fost cumparat, in 1999, de grupul de companii Technical Olympic, care ulterior a atras si alti asociati de prim rang in aceasta afacere. De atunci, Villa Galini a intrat partial in circuitul turistic, in sensul ca poate fi inchiriata, la preturi pe care hartia de blog nu prea le suporta, in intregime, pentru evenimente speciale.

Cu yachtul la scara
Desi caracterul exclusivist al resort-ului este deja istorie, toate cele trei hoteluri fiind acum accesibile publicului larg, vestigiile „epocii de aur“ se regasesc la tot pasul. De exemplu, Hotelul Meliton, amplasat cu o latura pe marginea canalului care leaga marina de apele marii, dispune de sase apartamente deosebite, de peste 100 de metri patrati fiecare, asa-numitele „sailor suites“, amplasate la parter si cu acces direct la pontoane private, unde locatarii isi pot acosta ambarcatiunile. De altfel, yachturile din micul port privat pot rivaliza oricand cu cele din Monte Carlo. Iar elicopterele aduc zilnic jucatori de golf, care petrec cateva ore pe terenul impecabil, dupa care isi iau din nou zborul. Daca adaugam si faptul ca Hotelul Sithonia gazduieste cel mai mare cazinou din Grecia, avem tabloul complet al unei lumi imaginate pentru cei cu bani, cu foarte multi bani, care acum este accesibila „muritorilor“ de rand.

The Beach
Desi peisajul, tipic zonelor parjolite de soare din Macedonia, iti fura privirile pentru minute bune, punctul forte il reprezinta totusi plaja. O plaja salbatica, cu o apa limpede ca cristalul si cu o platforma marina care coboara brusc, spre adancimi abisale, la doar 20 de metri de tarm. Contributia omului a fost minimala, cateva (zeci, sute de) basculante cu pietris care sa-i dea aspectul de plaja in acceptiunea turistica a termenului. Umbrele din stuf si sezlonguri confortabile, pesti care se zbenguiesc printre picioarele tale, chelnerite dragute care „ara“ plaja neincetat, piscine cu apa de mare, jacuzzi, terenuri de sport, sunt tot atatea tentatii care tin turistul pe plaja chiar si la ore considerate periculoase pentru expunerea la soare.

Schita de buget de vacanta
- 600 euro/persoana - un sejur de 7 nopti la Meliton, cu demipensiune (mic dejun si cina stil bufet suedez), fara transport
- 2 euro - un litru de apa minerala (plata)
- 2 euro - un bilet pentru o cursa cu vaporasul pana in Neo Marmaras
- 3 euro - racoritoare, cafea
- 4 euro - granitas, o bere, un cocktail
- 6 - 12 euro - o sticla de vin cumparata chiar din cramele Porto Carras
- 20 de euro/persoana - un pranz bun la restaurantul hotelului
- 30 de euro/persoana - o masa buna de peste la tavernele din Neo Marmaras (homar inclus)
- 120 de euro - inchirierea unei barci cu motor de - persoane, de la 9 la 18.00
- 60 de euro - scuba-diving de pe plaja
- 80 de euro - scuba-diving din barca
- 60 de euro - excursie de o zi cu un velier
- 30 de euro - o ora de lectii de golf

Localizare
Porto Carras se afla in peninsula Halkidiki, pe bratul Sithonia, la aproximativ 100 de km de Salonic. Se poate ajunge cu masina, 825 km din Bucuresti, sau cu avionul pana la Salonic, iar de la aeroport cu autocarul sau elicopterul. La doar 5 km pe sosea sau 15 minute cu vaporasul se afla Neo Marmaras, un orasel cu zeci de taverne, cafenele si magazine de suveniruri, unde se pot petrece seri de neuitat.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Top-Grade underwear store to
purchase Calvin Klein at unbelievable price.
Please visit http://www.chilotick.com. Move all over the world !

Anonim spunea...

Pizza cea mai buna din Neos Marmaras la TUCAN 50 euro doua pizza 30cm,doua beri halba un coccktail fructe