joi, 9 august 2007

Gradina botanica de la Amara Club Marine

In Antalya peisajul se schimba la fiecare sase luni, respectiv odata cu ritmul in care apar noi hoteluri. All-inclusive, super-all-inclusive, ultra-all-inclusive si Rixos. La fel cum in Florida e bine sa stii engleza, dar ca sa ai siguranta ca te poti intelege cu oricine pe strada trebuie sa stii musai spaniola, si aici rusa a devenit o a doua limba oficiala, mai folosita si decat limba turca.


In toata aceasta nebunie, am descoperit un loc care seamana cu toate celelalte doar pana la un punct. Mai departe, e de poveste. Complexul Amara Club Marine a fost ridicat intr-o padure seculara de pini, printre care au fost plantate bungalouri cu 2-3-4-5 camere si o sumedenie de palmieri, tufe, rododendroane etc. Senzatia este ca te afli intr-o gradina botanica.









Hotelul carevasazica nu este chiar hotel, ci o puzderie de vilute. Confortul declarat este de 5 stele turcesti, echivalent cu vreo 4 de la noi si vreo 3,5 din lumea civilizata. In comparatie cu Mariott sau Hilton, avem de-a face cu niste cocioabe. Dar aceste cocioabe sunt confortabile, suficient de mari, baile sunt dotate cu tot ce trebuie, exista safe in camera, TV satelit, aer conditionat, prosoapele se schimba zilnic, minibarul se reimprospateaza asisderea, insa numai cu racoritoare, apa si bere. Pentru spirtoase trebuie sa va deranjati pana la unul din barurile complexului.


Despre mancare n-am a va spune prea multe, pentru ca doar cei cu vointa de fier se pot intoarce acasa fara kilograme (multe) in plus. Restaurantul principal, de 500 de locuri, ofera la mic dejun, pranz si cina, mancare cat pentru doua regimente hamesite, ca sa nu mai vorbim de varietatea mancarurilor. Pentru cei mai pretentiosi, care vor servire a la carte, exista si trei restaurante cu specific - peste, turcesc, italienesc - dar care sunt deschise doar seara, trebuie sa faceti rezervare in cursul diminetii si in plus veti avea surpriza sa constatati ca cele mai tentante feluri nu intra in all-inclusive, deci trebuie platite separat. Merita sa incercati la fiecare cate o data.





Intre orele de masa (7 - 11 pt mic dejun, 12.30-15.00 pt pranz si 18.30 - 22 pt cina) sunt doua snackbar-uri deschise non stop. Iar pentru pofticiosi, timp de doua ore pe zi, o turcoaica de bine face niste clatite (de-ale lor) dumnezeiesti (ma rog, legate de Allah), care pot fi umplute cu branza sau cu carne... Insotite de un pahar de Ayran (iaurt cu apa si cu sare) sunt mai mult decat puteti visa vreodata tolaniti in pernele moi din cortul de iuta, inventat pentru siesta de la orele amiezii cand nu aveti chef nici de freonul din camera, nici de vipia de pe plaja...



Plaja nu prea seamana cu ce stim noi de la Mamaia, este mult mai ingusta si cu nisip mai grunjos, insa exista o solutie mai mult decat interesanta. La ambele extremitati ale plajei exista cate un ponton care intra cam 20 de metri in mare, pe care sunt sezlonguri si umbrele, si de unde puteti intra direct in apa adanca de 3-4 metri. O apa verde-smarald, limpede cristal, brazdata in toate directiile de pestisori care se ingramadesc ca fraierii ori de cate ori cineva le arunca cateva firimituri.
Exista, desigur, si varianta piscinei (de fapt sunt 2, una dotata si cu tobogane), dar trebuie luata in considerare fosgaiala mult mai mare si agitatia perpetua creata de animatori care se straduiesc sa inventeze cele mai captivante jocuri si concursuri.





Pozitionare
Complexul este situat in localitatea Beldibi, in apropierea orasului Kemer, la mai putin de o ora de mers cu masina de aeroportul din Antalya. Specificul acestei zone este dat de imbinarea dintre mare si munte, ceea ce in afara privelistilor deosebit de pitoresti ofera si un dezavantaj pentru talibanii bronzatului: soarele apune cu aproximativ o ora mai devreme decat in Antalya sau Belek, si asta pentru ca nu dispare dupa linia orizontului, ci mult mai sus, dupa crestele muntilor. Asa ca de apusuri sangerii nu veti avea parte, dar va puteti consola cu un rasarit spectaculos din mare.


Buget de vacanta
Pentru preturi, consultati oferta prezentata pe site-ul oficial, si luati in considerare discounturi de 20-40%, in functie de agentia prin care luati biletele. Recomandam calduros sa nu va adresati marilor agentii romanesti, ci brokerilor care lucreaza cu agentii din strainatate (Neckerman, TUI). Probabil ca pretul final, cu tot cu bilet de avion si taxe de aeroport, ajunge undeva in jur de 100 de euro/zi de persoana.
Teoretic, in afara costului biletului, puteti sa nu mai cheltuiti niciun cent. Va fi insa destul de greu sa rezistati in fata asaltului vanzatorilor de suveniruri de vizavi de intrarea in complex. La fel de greu si nerecomandabil va fi sa refuzati o croaziera cu vaporasul (20 de euro/persoana cu un pranz subtirel inclus si ceva racoritoare) sau o partida de rafting (30 de euro/persoana cu pranz inclus).
Amatorii de shopping sunt invitati sa se duca pe cont propriu in Antalya, unde sunt numeroase magazine de firma, mall-uri si un bazar interesant. De evitat excursiile de shopping propuse de ghizi, la "fabrici" de pielarie, bijuterii sau onix, pentru ca e teapa crunta. Platiti mult mai mult decat face.
Nu uitati sa negociati la sange si daca obtineti un discount de 50% inseamna ca v-ati apropiat de pretul real.
Daca nu doriti sa va burdusiti portofelul cu cash, exista suficiente bancomate, de unde puteti retrage lire turcesti, dolari SUA sau euro. Majoritatea magazinelor mici nu accepta plata cu cardul.
Puncte tari
- Locatia este de vis
- Cazarea este ok, serviciile de calitate... Am remarcat operativitatea intregului personal
- Mancarea este mult prea buna
- Selectia de bauturi oferite in pachet este multumitoare, in afara de racoritoare si licorile turcesti exista si suficiente branduri din import, cu exceptia celor premium.
- Suficiente posibilitati de distractie: tenis, tenis de masa, baschet, fotbal, tir cu arcul, sporturi nautice (contra cost), gym (gratis), spa (contra cost), baie turceasca (gratis), masaje (contra cost)
Puncte slabe
- Foarte multi rusi care sunt zgomotosi din cale-afara
- Vegetatia abundenta face ca umiditatea sa fie foarte ridicata, astfel ca dupa ora 12 nu e de stat la soare
- Inghetata si clatitele turcesti sunt oferite doar 2 ore pe zi, dupa program fix

2 comentarii:

Anonim spunea...

astazi cind mergeam spre casa la 31 de grade si umiditate anuntata de 33% si simteam ca ma sufoc si gifii, ma gindeam cum naiba am rezistat la umiditate de minim 50% cit cred ca se inregistreaza frecvent in Antalya...
dar... merita!

LePetitPrince spunea...

azi am descoperit relatarea, confirm ca este absolut exact, am fost si eu anul trecut exact in acelasi loc.